A koronavírus kapcsán tudatosan hazúgságokat, álhíreket gyártó weboldalak zugszerkesztőségét számoltatták el a rendőrök. A pofátlanságuk mértéktelen volt, nem számított nekik az sem, hogy semmi sem igaz a cikkeikből. Mivel sok embert becsaptak, rémhírterjesztés miatt folytatnak ellenük eljárást.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg, amelyek valótlanul azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat kamuportál és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg.

A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A rendőrség munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek rajtaütést, kutatásokat és számos informatikai eszközt lefoglaltak. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Miről lehet felismerni a kamu weboldalakat?

  • Nincs impresszum, így nem tudni kik és hol készítik az portált.
  • Nincs megnevezve a főszerkesztő, az oldal tartalmi felelőse, akinek biztosítania kell a törvényes működést, esetleges perek esetén képviselnie kell a portált.
  • Nincs a szerkesztőségnek telefonszáma, elérhetősége.
  • Ha nagyon rácsodálkozol egy cikkre gyanakodj, keress rá ugyanarra az információra a Google-ben. Ha máshol nem találod, könnyen lehet, hogy kamuoldallal van dolgod.

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából