Látványos videóval akarja felhívni a rendőrség a figyelmet arra, hogy évente 2500 gyalogost ütnek el, közülük 150-en belehalnak a gázolásba. A rendőrség szerint, ha a gyalogosok is figyelnének sokkal kevesebb baleset történne. A rendőrség videóit a cikkünk alján lehet elindítani.

Magyarországon évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el, körülbelül 150-en bele is halnak. Idén eddig 35 gyalogos vesztette életét az utakon, közülük nyolcat kijelölt átkelőhelyen gázoltak el. A Zebra terv május 12-14. között rájuk, a közlekedés legvédtelenebb szereplőire hívja fel a figyelmet.

A KRESZ szabályai mindenkire, a gyalogosokra is vonatkoznak. Az őket érintő baleseteken belül vezető helyen áll, hogy körültekintés nélkül lépnek az úttestre. Gyakori a tilos jelzésen, illetve a tiltott helyen áthaladás is. Különösen fontos tehát a körültekintés, ami nemcsak az autóvezetők, hanem a járókelők felelőssége is.

A közlekedés minden résztvevőjének figyelnie kell. A rendőrség azt kéri, hogy gyalogosként mielőtt az úttestre lép, nézzen körül, és győződjön meg róla, hogy biztonságosan át tud-e kelni. Ne menjen át tilos jelzésen, illetve tiltott helyen, még akkor sem, ha Ön szerint biztonságos lenne korlátozott látási viszonyok esetén.

Lehetőség szerint viseljen fényvisszaverő vagy feltűnő színű ruhát, hiába van Önnek elsőbbsége, ha az autó vezetője nem tudja megadni, lakott területen kívül az út szélén, padkán gyalogláskor viseljen láthatósági mellényt – írják.

Járművezetőként fokozott figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. Zebráknál, buszmegállóknál, játszóterek, óvodák, iskolák környékén.

A rendőrség két videót készített, az elsőn rendőrsorfal vigyázza a zebrán áthaladó kislányt és anyukáját, a másikon zobiként nyomkodják mobiljukat a gyalogosok. Mindkét videót figyelemfelkeltésnek szánta a rendőrség.

A zombis videót erre a linkre kattintva lehet megnézni.

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából